Ahad, 28 Oktober 2012

minat baru..... :)

Assalamualaikum.... dah lama sangat menyepi kan.... Alhamdulillah, hari ni curi sikit masa nak update blog ni.... sekarang ni ummi dah ada hobi baru....dalam sibuk melayan karenah anak2.... sempat lagi mengait.... :) 
sebelum tu nak perkenalkan anak2 ummi..... dah besaq2 pun....

INI LAH PERMATA HATI UMMI...

yang sulung hanna ( 5 tahun ) , kedua si abang luqman ( 2 tahun 3 bulan ) dan si adik husna ( 10 bulan )

Ok, berbalik pada minat tadi... ummi sekarang mula berjinak2 mengait....
dibawah ni lah hasilnya.... :)

pertama kali kait selepas hampir 10 xpegang jarum kait... ini lah hasilnya....
tp buat sebelah jer...sbb husna xmuat...hihi


ini hasil kedua... :)


yg ni ke tiga...... :)



sekarang dok mengait headband... adik ipaq order 10... 
alhamdulillah... :)


sampai sini dulu.... banyak lg nak bercerita.... tp kena stop dulu....nak bersiap ke kenduri.... 

jumpa lagi.... :)

wassalam.....

Khamis, 5 Januari 2012

Alhamdulillah....lahirnya permata hati ke TIGA....

Assalamualaikum..... syukur alhamdulillah ummi selamat bersalin, baby girl pada 23122011 di kpj penang specialist hospital, bandar perda, bukit mertajam....

diberi nama Husna Binti Azman..... berat bby 2.97kg.... alhamdulillah ketika bersalin suami ada disisi menemani ummi.... mmg itu yg ummi dan suami rancangkan... ummi jangka bersalin 6.1.2011... kira bersalin awal 2minggu.. suami sampai penang hari khamis, hari jumaat dah bersalin.....

husna di hari ketiga.....

11 hari berpantang di rumah mentua..... sebelum suami balik ke labuan, suami hantar ummi dan anak ke rumah kakak ummi....sambung bpantang di sini la....

sampai sini dulu yer......nanti2 ummi sambung lg.... wassalam.....

Sabtu, 21 Mei 2011

syukur...Alhamdulillah....

selamat  hari sabtu..... sebenarnya seminggu 2 ni mood ummi mmg xmenentu.....  nak join cgl pun xde semangat.... bkn sj nak join cgl tp nak buka laptop pun xmau.... ini lah penangan pembawakan bdk..... hihi... sebenarnya masih baru lg... baru sebulan.... alahan yg agak teruk membuatkan saya tiada mood.... barang2 pun xkemas lg... tinggal seminggu lebih je lg, kami nak terbang..... harap semuanya berjalan lancar..... INSYAALLAH....

Rabu, 11 Mei 2011

labuan - klia (flight) kl - penang (kereta)

dijangka penerbangan 2hb.... kali ke dua la naik MAS.... dah tu kena la bertolak seawal 5 pagi dr rumah sbb flight pagi..
 Malaysia Airlines
dah 8 bulan hubby keja xpernah minta cuti...


kali ni bos besar bg cuti 2 bulan....dah alang2 nak masuk bulan posa, hubby mohon tambah sebulan lg.... xtau la dpt ke x....hihi.... baru puas cuti kan.... nanti dah sampai kl, adik ipar tunggu dgn keta yg 8 bulan kami tinggal di semenanjung.... harap2 masih mcm dulu la keta tu.... hiihii..... 


nanti bila dah balik kg....xtau la blh berblog ke x... sbb kat kg line xberapa nak elok.... 

Ahad, 8 Mei 2011

mengapa ibumu menangis???

Seorang anak laki-laki kecil bertanya kepada ibunya,
"Mengapa engkau menangis?"
"Kerana aku seorang wanita", kata sang ibu kepadanya.
"Aku tidak mengerti", kata anak itu.
Ibunya hanya memeluknya dan berkata,
"Dan kau tak akan pernah mengerti" Kemudian anak laki-laki itu bertanya kepada ayahnya,
"Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"
"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.
Anak laki-laki kecil itu pun lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita suka menangis. Akhirnya ia mendapat petunjuk dari Tuhan, Antara bisikan yang didengarinya adalah:
01."Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "
02."Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "
03."Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh "
04."Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya "
05."Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya "
06."Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu "
07."Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan. Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan walaupun kadangkala dia tidak memerlukannya."
Tahukah kamu? Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, karena itulah pintu hatinya - tempat dimana cinta itu ada.
Penerbitan & kemaskini semula artikel laman versi 01 oleh aeyie®Sumber Grafik: http://duestinae89.wordpress.com/
saya copy dr iluvislam

Sabtu, 7 Mei 2011

rambut dan usia....

assalamualaikum.....
pg ni nak cerita pasai rambut puteri saya....si hanna...
selepas cukur masa bby iaitu hari ke 7 dilahirkan sampai sekarang, xpernah potong rambut belakang hanna... selalu potong rambut depan jer... hanna pun xmau potong rambut belakang dia...
jom la tgk rambut dr 19 hari hingga sekarang hihi....


ni masa hanna umur 19 hari maksudnya 12 hari lps cukur... rambut hanna dah ada sikit2....


yg ni setahun 5 bulan....


yg ni setahun 11 bulan


yg ni 2 tahun....


yg nie 2 tahun 6 bulan


yg ni 3 tahun 2 bulan


yg nie 3 tahun 4 bulan


3 tahun 8 bulan...
yg ni yg terbaru....ambil masa cuti hari pekerja baru2 nie....

susah sebenarnya nak jaga rambut panjang nie... pernah sekali masa di kg kena jangkitan kutu.... jenuh jugak la nak hilangkan kutu tu....huhu...hampir2 nak potong je rambut hanna....tp sayang kan dah panjang.... kena byk sabar la kan.... boh syampoo untuk buang kutu... lani alhamdulillah...dah lama dah xdak...

sekian...terima kasih....


Jumaat, 6 Mei 2011

bila hanna mula mnulis.... :)

assalamualaikum.....pembuka bicara.....
ni lah salah 1 xtvt hanna....
alhamdulillah....
hanna setahun lbh dah pandai mengira 1,2,3,4,5...
2 tahun lbh.... 
hanna dah boleh ingat dan kenal huruf alif, ba, ta hingga ya...
huruf A,B,C hingga Z
1 hingga 10
one to ten
sekarang 3 tahun lebih...
dah boleh menulis, mengenal bentuk, warna, binatang
dlm bhs melayu juga english
syukur Alhamdulillah....


ceria saja muka si hanna bila ayah belikan buku....




* ummi berdoa agar hanna berjaya di dunia jua di akhirat.... amin.... *